סל קניות
שם פריט
כמות
מחיר
054-6364429
ג'ק - יעוץ, הדרכה וציוד לחובבים ומזקקות בוטיק

מידע ומאמרים

»

הקמת מזקקה ביתית

הקמת מזקקה ביתית

הכנת בירה ויין בבית הפכו מזמן לתחביבים נפוצים. באיחור קל, גם זיקוק ביתי (זיקוק והכנת אלכוהול בבית) מתחיל להיות נפוץ יותר בשנים האחרונות.
למרות שהקמת מזקקה נשמע משהו מסובך וגדול, אפשר להקים מזקקה ביתית ולהתחיל לעשות זיקוק ביתי בקלות ובהשקעה קטנה, יחסית.
אנסה להסביר פה את הנושאים בהם מתלבטים בדרך כלל אלו ששוקלים להתחיל לזקק ולהכין משקאות בבית:
איך מקימים מזקקה ביתית, איזה ציוד נדרש להקמת מזקקה, כמה מקום תופסת מזקקה ביתית וכמה עולה הקמה של מזקקה ביתית.

הערה חשובה: מאמר זה אינו מתיימר ללמד את יסודות הזיקוק. זיקוק שלא נעשה בצורה נכונה יכול להיות מסוכן! לפני שמזקקים חשוב ללמוד את הנושא ממקור מוסמך ולהקפיד על כל אמצעי הזהירות.

 

שלב ראשון - לימודי זיקוק

לפני שמתחילים לייצר חשוב ללמוד זיקוק בצורה מסודרת. בקורס זיקוק תלמדו להכין את שיכר הבסיס ולבצע את הזיקוק בצורה בטוחה לקבלת משקה איכותי ללא סיכונים בריאותיים. האינטרנט מלא במידע חלקי ושגוי ולכן חשוב להשקיע מעט מאמץ וללמוד את הבסיס ממקור מוסמך.
סדנת הזיקוק שאני מעביר לחובבים כוללת 2 מפגשים בהם לומדים ומתרגלים את כל התהליכים. בסיום הסדנה תצאו עם כל הידע הנדרש וגם עם המשקה שהכנתם.

 

פרטים לגבי הסדנאות בדף הקורסים, או בקישור: סדנת זיקוק

 

שלב שני - בחירת ציוד לזיקוק ביתי

בדומה למרבית התחביבים, גם בזיקוק ביתי יש מגוון ציוד מאוד רחב בפערי מחירים משמעותיים. מאחר ואנחנו מדברים על מזקקים בתחילת דרכם, מומלץ להתחיל עם ערכת ציוד בסיסי לזיקוק ברמה טובה שיאפשר לכם להכין משקאות איכותיים בלי לקחת משכנתא. את הציוד מומלץ לקנות רק לאחר סדנה ללימוד זיקוק כדי שתכירו את התחום ותדעו לבחור את הערכה שמתאימה לצרכים שלכם. השיקולים המרכזיים בבחירת הציוד למזקק הביתי הם: גודל ומשקל הציוד, קלות ההפעלה, יכולת הייצור (כמה ליטר משקה אפשר יהיה להכין בסבב ייצור), וסוגי המשקאות שניתן לייצר באמצעות הציוד.
ערכת ציוד בסיסית לזיקוק ביתי צריכה לכלול: מזקקה, מיכל תסיסה, ציוד מדידה, וכלי עזר נוספים.
המזקקה - מאחר והמזקקה היא החלק היקר בקניה, חשוב לבחור נכון. מנסיוני, נפח המזקקה המתאים ביותר למזקק הביתי הוא 30 ליטר. מזקקה בנפח כזה יכולה להפיק כמות סבירה של מספר בקבוקי משקה בכל הפעלה, ועדיין קטנה וקלה מספיק כדי להפעילה על הכיריים הביתיים, לסחוב אותה גם כשהיא מלאה, ולאחסן אותה ב"בויידם" כשהיא לא בשימוש.
ההחלטה הבאה היא סוג המזקקה. ההמלצה שלי למזקק המתחיל - מזקקת אלמביק מנחושת. זו המזקקה הקלסית שנמצאת בשימוש מאות שנים גם במזקקות מסחריות ומאפשרת לייצר מגוון מאוד רחב של משקאות באיכות הגבוהה ביותר. ההפעלה שלה פשוטה והיא מתאימה לייצור של כל סוגי הברנדי, וויסקי, ג'ין, גראפה, ערק ועוד. המחיר של מזקקה כזו סביר ונמצא באמצע הדרך בין מזקקות הנירוסטה הזולות לבין מזקקות עמוד הצלחות היקרות.

 

מזקקת אלמביק

סוג נוסף של מזקקות הן מזקקות העמוד המודולריות שנותנות פיתרון מקיף לכל סוגי התזקיקים, אבל דורשות הכשרה מיוחדת כי ההפעלה שלהן מורכבת יותר.
מזקקות אלה יקרות ומסורבלות משמעותית ממזקקות האלמביק, ופחות מומלצות לחסרי נסיון.

מיכל תסיסה - שיקולי הגודל והמשקל מהווים מרכיב עיקרי בבחירת סוג המיכל למזקק הביתי. אומנם יש בשוק מגוון מיכלים שיכולים לשמש מיכלי תסיסה (כולל מיכלי נירוסטה שנחשבים יותר מקצועיים), אבל אני ממליץ להתחיל עם מיכל פלסטיק בנפח 32 ליטר, כמו זה שמשמש להכנת בירה ביתית. נפח המיכל הזה מתאים בדיוק להכנת השיכר למילוי מזקקה של 30 ליטר והוא כולל ברז, נשם וידיות נשיאה שמקלים מאוד את התהליכים. המיכלים האלה לא יקרים ונמכרים בפחות מ-100 ש"ח. גם אם תרצו להכין כמות גדולה יותר של משקה, למזקק הביתי עדיף לקנות 2 מיכלים כאלה של 30 ליטר מאשר מיכל גדול יותר משיקולי משקל ונפח אחסון.

מיכל תסיסה 32 ליטר

 

ציוד מדידה - ציוד המדידה הבסיסי צריך לכלול מד-חום, מאזניים מדויקים, הידרומטר, אלכוהולמטר, משורה וכד מידה. לא להיבהל מהשמות הארוכים, הציוד לא יקר ובסדנת הזיקוק תלמדו להשתמש בו.

ציוד מדידה לזיקוק ביתי

כלי עזר - את מרבית כלי העזר שצריך יש לכם כנראה כבר בבית. מדובר בצנצנות זכוכית, משפך, כף בחישה ובקבוקים לאחסון המשקאות המוכנים. אפשר למחזר בקבוקי זכוכית ריקים שהיו בהם משקאות אחרים, רק להקפיד שיש להם מכסה הרמטי ושלא נשארו ריחות מהמשקה שהיה בבקבוק.

 

שלב שלישי - אחסון ופריסת ציוד הזיקוק בבית

בזמן שלא מזקקים, אפשר לאחסן את הציוד בבויידם או במחסן והוא לא תופס יותר מדי מקום.
הגיע הרגע הגדול ואתם מתחילים להכין את המשקה הראשון שלכם. אם בחרתם במזקקה בנפח של עד 30 ליטר, כל מה שתצטרכו הוא כירת גז ביתית וברז מים. הנה דוגמה לסידור המזקקה, ו"טבלת הרגעה" לבן/בת הזוג לגבי משך הזמן שהבלגן יישאר בבית בכל הכנה עד שהציוד חוזר למחסן:

ציוד מימדים (בערך)

זמן השימוש

מיכל תסיסה 40X40 ס"מ שבוע עד 10 ימים
מזקקה 30 ליטר 40X80 ס"מ 4-5 שעות

 

 

 

 

הצבת מזקקה ביתית

(אזהרה: חובה לוודא שהמזקקה אטומה והחדר מאוורר היטב)

 

מחירים
ישנם פערים משמעותיים במחירים ובאיכות הציוד בין החנויות השונות ומומלץ לעשות סקר שוק לפני שקונים. 
עלות הציוד להקמת מזקקה ביתית הכוללת מזקקת אלמביק איכותית של 30 ליטר, מיכל תסיסה, וסט ציוד מדידה בסיסי, נעה בין 2,500ש"ח ל-3,000ש"ח.

בסדנאות שלי אפשר לקנות את הציוד בהנחה.

 

לסיכום
כפי שאתם רואים, הקמה של מזקקה ביתית היא לא עניין מסובך וגם לא יקר כל כך, במיוחד אם מתחשבים בחיסכון הכספי שבהכנה עצמית של משקאות לעומת קניה של משקאות מוכנים.

 

רוצים להתחיל? פנו אלי ואשמח לעזור בהדרכה, ציוד וייעוץ.
ג'ק 054-6364429 או דרך האתר בקישור

עשו לנו לייק 

 
AlcoJack אלכוג'ק - יעוץ, הדרכה וציוד לחובבים ומזקקות בוטיק
טלפון: 054-6364429
כתובת: כפר תבור
 
הפעולה בביצוע ...